Voordelen van LED-lampen

led-lampenLED-lampen hebben veel voordelen ten opzichte van gloeilampen of halogeenlampen. Een van de belangrijkste voordelen van LED-lampen is het lage stroomverbruik. De lichtopbrengst van een lamp wordt gemeten in Lumen. Een ouderwetse gloeilamp van 40 Watt levert een lichtopbrengst op van ongeveer 400 Lumen. Dezelfde lichtopbrengst wordt met de nieuwste LED-techniek al gehaald met een LED-lamp van slechts 4 Watt.

Een ander voordeel van LED-lampen is de keuze uit diverse kleuren. De kleur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Het typische gele licht van een gloeilamp heeft een kleur van rond de 2700K. Moderne LED-lampen zijn verkrijgbaar in alle gangbare kleuren. Van geel (2700K) tot helderwit (6000K). Hierdoor kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor gele sfeerverlichting, en helderwit licht om bij te werken.

LED-lampen – Technieken

Met dank aan nieuwe technieken is er met behulp van LED-verlichting steeds meer mogelijk. Een mooi voorbeeld is de verlichting van Phillips van de Hue-serie. Hiermee kunt u met behulp van een smartphone de verlichting schakelen, dimmen en van kleur laten veranderen.

led-lampen-phillips-hue-300x276LED-lampen zijn tegenwoordig in elke gewenste vorm leverbaar. Populair zijn de LED-strips welke eenvoudig achter bijvoorbeeld een kast geplaatst kunnen worden voor een leuk sfeer-effect. Ook zijn de lampen leverbaar in alle veel voorkomende fittingen. E14 en E27 als vervanging voor de gloeilampen, en GU10 als vervanging van spotjes. Let er wel op dat met name de goedkopere LED-lampen niet dimbaar zijn!

De aanschafprijs van LED-lampen is voor veel mensen nog een reden de aankoop uit te stellen. Vanwege het zeer lage stroomverbruik heeft de de aanschafprijs van de lamp zeer snel terug verdiend. Een gloeilamp van 40 Watt die elke dag 5 uur aan staat vebruikt 73 kWh per jaar, en kost u ongeveer € 16,= aan stroomkosten. Wanneer u deze vervangt door een LED-lamp (5 – 6 euro) daalt het stroomvebruik naar slechts € 1,60 per jaar. U hebt deze lamp na een half jaar dus al terug verdiend!